12 november 2021

SGP: werk bottom-up en zet partners in bij Transitievisie Warmte

Woensdag 9 november was er weer een commissievergadering van de gemeenteraad. Deze avond stond de Transitievisie Warmte op de agenda over het verduurzamen van de verwarming van huizen en gebouwen. Namens de SGP voerde Henry van Veldhuizen het woord. Hij riep de gemeente op om gebruik te maken van de kennis en kunde van Woudenbergse burgers en het maatschappelijk middenveld.

Bottom-up

De SGP is op hoofdlijnen tevreden met de inhoud van de Transitievisie Warmte, met name omdat de aanpak bottom-up is en omdat we uitgaan van een haalbare en betaalbare aanpak voor iedereen. Het is tevens goed om te starten met besparen en isoleren en daarna over te stappen op duurzame bronnen.  

Lasten verdelen

We zijn ook blij dat er geen startwijken zijn aangewezen, omdat dit onnodig druk zou opleggen aan een deel van de inwoners, terwijl de huidige aanpak de lasten juist verdeeld. We denken overigens dat de huidige aardgasprijzen een extra stimulans zullen zijn voor inwoners die handelingsperspectief hebben om daar nu mee aan de slag te gaan. En daar helpt deze visie bij.

Inzet partners

Daarnaast vindt de SGP-fractie het belangrijk dat er zo goed mogelijk wordt samengewerkt met partners, zoals de SDW, Omnia Wonen en de SHOW en dat energiecoaches worden ingezet. We hebben al eerder aangegeven dat we de inzet van deze partners erg belangrijk vinden. Wij zijn van mening dat zij van grote meerwaarde kunnen zijn, omdat Woudenberg over veel experts beschikt, die graag en vrijwillig ingezet worden om bij te dragen aan de opgaven van Woudenberg. En dat helpt ook in de bezuinigingsopgave van de gemeente. 

Hoewel we dit een belangrijk thema vinden, waarbij de inwoners zelf aan de slag moeten of de projectontwikkelaars en bouwers bij nieuwbouw, vinden we het verstandig om de ambtelijke organisatie hier nu niet onnodig mee te belasten. Daarom suggereerde Henry van Veldhuizen om te kijken of het mogelijk zou zijn om onder regie van de gemeente een externe werkgroep warmtetransitie te vormen met vertegenwoordigers vanuit SDW en vrijwillige experts (bijv. gepensioneerden).