6 februari 2019

SGP vraagt aandacht voor aanpak fijnstof in FoodValley

Afgelopen dinsdag maakte SGP-er Henry van Veldhuizen zijn debuut in de Woudenbergse commissie. Tijdens deze eerste commissievergadering vroeg hij aandacht voor de fijnstofproblematiek en de aanpak hiervan binnen de regio FoodValley.

Naast commissielid is Henry ook actief deelnemer in de Stichting Duurzaam Woudenberg. Binnen deze stichting bestaan er zorgen over  de emissie van fijnstof in ons dorp, onder meer in relatie tot het verkeer en de pluimveehouderij. Het was onze fractie ter ore gekomen dat de Regio Foordvalley een een Manifest Gezonde Leefomgeving Veehouderij opgesteld. Dit in een samenwerking tussen de agrarische belangenorganisaties, kennisinstellingen, de provincie Gelderland en de gemeente Barneveld, Ede, Renswoude en Scherpenzeel. Zij willen daarmee een bijdrage leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit en het dierenwelzijn, zodat deze sector zich verder kan ontwikkelen. Door middel van de inzet van haalbare en betaalbare technieken. Hiermee is inmiddels 30% emmissiereductie bij deze bedrijven bereikt, naast een reductie van de emissie van ammoniak en geur. Daarnaast zijn er ook in Veenendaal positieve ervaringen opgedaan met het strategisch aanplanten van bomen langs drukken verkeersroutes, wat leidt tot minder uitstoot van fijnstof, doordat de bomen dit adsorberen. De Universiteit van Wageningen heeft hier een rapport over opgesteld.

De SGP is erg voor dit soort concrete initiatieven om het milieu en het leefklimaat daadwerkelijk te verbeteren. Daarom stelde Henry van Veldhuizen de vraag of het mogelijk is dat de gemeente kennis neemt van deze initiatieven en de kansen voor Woudenberg onderzoekt om de emissie van fijnstof te gaan reduceren.