19 februari 2021

SGP: Ga eerst om tafel met de winkeliers over Centrumplan!

Bij de Raadsvergadering van donderdag 18 februari stond in het kader van het nieuwe Centrumplan de Inspiratiegids Kostverloren op de agenda. Het college stelde voor om deze formeel vast te stellen. Wat de SGP betreft is het daarvoor veel te vroeg. Bovendien bestaat het gevaar dat zo'n gids met tekeningen een geheel eigen leven gaat leiden als het eenmaal is vastgesteld door de gemeenteraad. Daarom dienden wij een amendement in om de inspiratiegids slechts voor kennisgeving aan te nemen. Dit amendement werd unaniem aangenomen!

Er lag eerder een inspiratiedocument van ondernemers uit 2017, wat erg groots was en wat wij helemaal niet realistisch vonden. Wij zijn blij dat we er nu een ander inspiratiedocument ligt. Zodoende zijn wie die oude beelden gelukkig kwijt.

Deze nieuwe beelden zijn wat groots voor Woudenberg en wij vragen ons af met deze beelden, is dit wat wij gezamenlijk zoeken in Woudenberg? Past dit in de lijn van ons Dorpse karakter? Dat zijn vragen die wij ook ter overdenking meegeven bij de ontwikkeling van een gezamenlijke visie voor ons Dorpshart.

Dat er een open en vitaal iets moet komen op Kostverloren daar is een ieder het wel over eens.

Het college legt nu deze gids toch ter besluitvorming voor, terwijl niet duidelijk is waarom er nu een inspiratiegids zou moeten worden vastgesteld. In het laatste memo van het college wordt daar niets over vermeld.

Kortom, deze inspirerende gids is niet rijp voor besluitvorming en laten we niet op de muziek uitlopen. Daarom hebben wij in januari 2021 een amendement in eerste concept ingediend om deze gids voor kennisneming aan te nemen.

Waar zien wij zorgpunten?
1. Geen breed draagvlak, slechts van 1 ondernemer. Waarbij wij waarderen dat de AH zo initiatiefrijk is geweest
2. Het proces is verstoort, er komt zo maar een gids uit het niets op ons boordje als raad vallen.
3. Welke rechten kunnen ontleend worden als een andere eigenaar morgen een plan indient die voldoet aan deze inspiratiegids
4. Aantallen woningen geen indicatie
5. Een goede en open ontsluiting van het gebied
6. Wordt het wel een eenheid in het centrum wat vitaal en verbindend is… of wordt het iets wat ergens achter verstopt ligt …

Wat willen wij als SGP?

Voor een goede ruimtelijk ordening en ontwikkelkansen het proces van besluitvorming zorgvuldig doen met alle betrokkenen, voordat je een definitief en realistisch besluit neemt. Wij gaan als SGP voor een zorgvuldig en gelijkwaardig proces, de gelijkwaardigheid van alle betrokkenen en de probleem en zorgpunten meenemend in het geheel van een gezamenlijke visie.

Dan worstel je daarmee, hoe kunnen we dat dan doen?

Toen kwam het volgende boven borrelen: Praatje, plaatje, daadje…. Die trits qua procesvolgorde. Waarom? Zoals je het proces ingaat, zo ga je eruit…. 

Ga je rommelig het proces in, bijv. als je met een plaatje i.p.v. het praatje begint, dan weet je wat eruit gaat komen…. Dan wordt het met de gezamenlijkheid niets; gaat ook de relatie eruit, geen verbinding, geen vertrouwen en dan geen medestanders; kortom geen nieuwe perspectief van een open en vitaal dorpshart b.g.

1. Eerst Praatje.
Wat en met wie? Dat de gemeente een zorgvuldig gelijkwaardig proces ingaat samen met de DES, de niet bij DES aangesloten winkeliers, de vastgoedeigenaren en last but not least de bewoners en andere stakeholders en hen daarmee uit te nodigen om tot ontwikkeling te komen. Op basis van Gelijkwaardigheid, de ene partij cq het ene plaatje niet boven een mogelijk ander plaatje zetten… dat heeft alles te maken met zingeving, het existentiële van je bestaan als centrum, van de gezamenlijke verbinding van alle partijen, van onderop. En ja als het daaraan voldoet geeft het zingeving, dan zet je gezamenlijk de schouders onder een realistische visie. Anders heeft het echt geen zin.

2. Dan de Plaatjes op tafel, en dan daarvan een gezamenlijk plaatje maken.

3. Dan het Daadje van de raad met die inspiratiegids in een raadsbesluit zodat we een breed gedragen en aangenomen gebiedsvisie Kostverloren of wellicht ruimer gebied, om 1 Vitaal Dorpshart te krijgen…

De kostentoerekening
Deze kosten nu verleggen naar de kleinere MKB ondernemers, dat brengt ons in verwarring. Want dan ga je de taart (als ze die al hebben) van die kleinere MKB ondernemers af snoepen, wij willen echter dat de ondernemers gestimuleerd worden. En niet op voorhand deze kosten daar om hun bordje te leggen, en dat zonder inspraak enz. Hier gaan we de kleinere ondernemers, niet mee stimuleren…

Kortom dit Raadsbesluit is niet de juiste stap, en wij riepen het college en de raadsfracties om dit besluit niet te nemen. Het college heeft in het memo niet gereageerd. Wel is door andere partijen erg serieus gekeken naar ons amendement, om zo een ander besluit te nemen als het college voorstelt.

Daar zijn we samen goed uitgekomen, dank aan de andere fracties dat er constructief is samengewerkt om het amendement zorgvuldig geborgd te krijgen qua proces en inhoud, zodat deze gids voor kennisgeving wordt aangenomen.

Dat betekent dat conform de trits: praatje, plaatje en dan pas het daadje: we zo een valse start voorkomen.

Laat het statement zijn van de SGP dat door het amendement krijgt:
1. Deze gids geen status,
2. wordt het geen toetsingskader, dat blijft alleen de SV2030
3. andere inspirerende beelden van andere partijen, individueel net zo veel gewicht als deze gids krijgen in het meewegen in de totale vast te stellen visie.
4. dat we nu deze plaatjes in de juiste volgorde in het proces met de DES inlassen.