1 april 2022

Reactie SGP Woudenberg op eerste fase formatie college

Namens de fractie van SGP Woudenberg wil ik allereerst alle nieuwe leden van de gemeenteraad van harte feliciteren met hun beëdiging. We vertrouwen op een goede samenwerking met ons allen.

De inwoners van Woudenberg hebben op 14, 15 en 16 maart gesproken. We zijn verwonderd en blij dat onze partij de meeste stemmen mocht halen. Als SGP zullen we de lijn die onze partij altijd heeft voorgestaan, ook de komende vier jaar voortzetten: een goede samenleving voor alle Woudenbergers, elkaar dienen en recht doen aan alle mensen!

Zo zijn we ook de gesprekken met de informateur ingegaan. We willen het goede voor Woudenberg en de hele samenleving. We hebben in de gesprekken aangegeven dat we recht willen doen aan de verkiezingsuitslag, geen enkele partij op voorhand uitsluiten en een breed draagvlak willen. Daarom hebben wij geen voorkeur voor een 100% confessionele coalitie. Woudenberg is breed en dat moet ook de coalitie weerspiegelen. Tegelijk is de chemie tussen de partijen die de coalitie vormen van belang. Daarom hebben wij vertrouwen in het voorstel dat gedaan is door de informateur.

Deze nieuwe coalitie biedt mogelijkheden om een nieuwe bestuurscultuur neer te zetten, te werken aan vernieuwde samenwerking tussen de inwoners, de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders dat gevormd zal worden. De uitdagingen die er liggen zijn groot en dat vraagt om een breed draagvlak. Daarom onderstrepen wij dat het een coalitieakkoord op hoofdlijnen moet worden, waarin kernpunten voor de samenwerking en beleid verwoord zijn. We zien in vertrouwen uit naar de gesprekken die leiden tot het coalitieakkoord.

Continuïteit is voor SGP Woudenberg van belang. Met een compleet nieuw college, een nieuwe burgemeester en een nieuwe gemeentesecretaris vraagt dat aandacht! Tegelijk is onze wethouders-kandidaat allesbehalve onervaren en dat geldt voor meerdere kandidaat-wethouders. Daarom is ons advies, voor zowel het nieuw te vormen college als deze nieuwe raad om gewoon de slogan van ons verkiezingsprogramma als uitgangspunt te nemen: Samen Leven! Dan gaat het niet om ons zelf, maar zoeken we de vrede en het welzijn onze inwoners en elkaar!

Tot slot wil ik de informateur van harte bedanken voor zijn werk in deze fase van de formatie. Wat onze fractie betreft benutten we de ervaring van de heer Van der Borg ook graag in de volgende fase van de formatie.

Gerben Heldoorn, fractievoorzitter SGP Woudenberg