29 juli 2020

Jan Mulder: 'Inspraak burgers moet beter'

De inspraak van burgers bij bouwprojecten moet beter, vindt Jan Mulder (SGP). Het recente voorbeeld van het Kon. Julianaplein laat zien hoe het mis kan gaan. "Ik begrijp dat de projectontwikkelaar maar één doel heeft en dat is hoeveel geld er onder de streep overblijft, maar daarin moet hij de burgers wel meenemen in een zorgvuldig proces. Ik vind ook dat de gemeente hierin een rol heeft. De omwonenden en de projectontwikkelaar moeten op basis van gelijkwaardigheid om tafel zitten."

Er wordt sinds de vaststelling in januari 2017 van de notitie Vooroverleg meer procesmatig gewerkt om de burgers vooraf te betrekken bij ruimtelijke plannen. Deze notitie is tot stand gekomen na een raadsbesluit d.m.v. een motie hierover van VVD, CU, SGP, CDA en GBW op 27 oktober 2016.
Deze notitie Vooroverleg van januari 2017 biedt voornamelijk kaders voor samenspraak. Projecten die in de voorbereidende fase, in samenspraak met derden worden ontwikkeld omdat dan nog veel beleidsruimte mogelijk is.

Wij denken dat het participatieproces beter kan. De notitie Vooroverleg en de kaders hieromtrent zijn aan een evaluatie toe. Jan Mulder: "We zijn nu al zo'n vier jaar hiermee bezig. Dan wordt het tijd om alle ervaringen en veranderingen af te wegen. Daarnaast zien we dat de gemeente meer digitaal is gaan communiceren en dat we moeten toewerken naar het werken met de Omgevingswet."

Daarom heeft Jan Mulder, mede namens CDA, CU, GBW en PvdA/GL, de volgende vragen gesteld aan het college.

1. Bent u bereid om, na ruim 3 jaar werken met dit participatieproces, deze te gaan evalueren? Dit betreft participatie bij zowel besluitvormende projecten waarin de gemeenteraad beslist als ook besluitvormende projecten van het college.

2. Wilt u als college voorafgaand aan deze evaluatie eerst de raadsfracties schriftelijk vragen om (indien gewenst door die fractie) mogelijke verbeterpunten en aanbevelingen in te brengen? Zodat raadsfracties, voordat de evaluatie gebeurt door het college, aan de voorkant van het inhoudelijke evaluatieproces, punten kunnen meegeven.

3. Wanneer verwacht u ons als raadsfracties mee te nemen aan de voorkant van deze evaluatie? Dit moet immers voor de feitelijke startdatum van de inhoudelijke evaluatie door het college.

 

Lees ook het artikel in De Woudenberger. SGP: 'Burgers meer horen'