18 januari 2022

Ingezonden brief over Henschotermeer

Vorige week stond er een artikel in de Woudenberger en de LetOp over het Henschotermeer. Dat ingezonden stuk van de werkgroep van de Partij voor de Dieren heeft veel reacties opgeroepen. Ook mijn fractie kreeg verschillende oproepen om krachtig stelling te nemen tegen de plannen voor een ‘pretpark’ en tegen ‘commerciële uitbuiting’ van het Henschotermeer. Die reacties begrijp ik goed: het Henschotermeer en de natuur erom heen voelen als iets van ons allemaal, een stuk Woudenbergs erfgoed waar we zuinig op zijn. Wij zullen zeker krachtig stelling nemen tegen dergelijke plannen.

Maar hoe zit het nu precies met ‘ons Hens’ en zijn de zorgen terecht?

Met de keuze van het landgoed voor deze lokale exploitant, met historische wortels in het gebied, maakte het landgoed in 2017 duidelijk juist géén ‘commercieel pretpark’ van het Henschotermeer te willen maken. De Gebiedsvisie die nu voorligt is in lijn met de afspraken zoals vastgelegd in het zogenaamde Ontwikkelkader uit 2015, toen de lokale exploitant nog helemaal niet in beeld was. Als ik kijk naar de concrete plannen (www.henschotermeer.nl) krijg ik een heel ander beeld dan een pretpark of commerciële uitbuiting.

Een deel van deze plannen past in het huidige bestemmingsplan. Voor de realisatie van het andere deel zal het bestemmingsplan gewijzigd moeten worden. Naar verwachting wordt het bestemmingsplan later dit jaar besproken in de gemeenteraad. U kunt daar tegen die tijd ook allemaal uw mening over geven. Wij zullen als SGP-fractie het bestemmingsplan inhoudelijk beoordelen, al uw zienswijzes meewegen en dan tot een standpunt komen. Onze basisvraag zal zijn of het karakter van het gebied (een recreatiegebied met natuurwaarden) behouden blijft. ‘Ons Hens’ moet ‘ons Hens’ blijven, een prachtig Woudenbergs recreatiegebied in een mooie natuurlijke omgeving voor mens en dier.

Het Henschotermeer heeft de afgelopen jaren veranderingen doorgemaakt. Zo is het niet leuk dat er sinds 2018 een groot deel van het jaar entree betaald moet worden. We kunnen dat niet zomaar terugdraaien, zeker niet met oog op de financiële situatie van onze gemeente. De jaarlijkse beheerskosten van het Henschotermeer zijn veel te hoog om als gemeente Woudenberg te kunnen dragen. Die kosten werden tot en met 2017 door de provincie Utrecht, de gemeente Woudenberg en tien omliggende gemeentes gedragen. Daartegenover staat wel dat de exploitant bijvoorbeeld het strand schoon houdt, het gebied het hele jaar veilig en netjes houdt en nu ook begonnen is de 50 jaar oude toiletgebouwen te vernieuwen.

Tot slot noem ik nog dat het stuk grond dat YMCA in Leusden achter laat, teruggegeven wordt aan de natuur. Dat vinden we een waardevolle zaak, want de natuur is ons gegeven en daar zijn we zuinig op.

Henk-Jan Molenaar

Fractievoorzitter en lijsttrekker SGP Woudenberg