29 augustus 2020
Gemeente gaat burgerparticipatie herzien na vragen SGP
Onlangs stelde Jan Mulder (SGP), samen met CDA, CU, GBW en PvdA/GL, schriftelijke vragen aan de gemeente om de inspraak van burgers bij bouwprojecten te herzien. Dit mede naar aanleiding van de recente bestemmingsplanwijziging van het Koningin Julianaplein. In de visie van de SGP moeten burgers en projectontwikkelaar als gelijkwaardigen om tafel zitten.
Het college heeft nu antwoord gegeven op onze vragen. Wij zijn blij dat de gemeente het met ons eens is dat de participatie van burgers in Woudenberg geëvalueerd moet worden, omdat dit beter kan. Daarnaast vinden wij het positief dat het college de gemeenteraad meeneemt in dit proces. In het derde kwartaal van dit jaar zal het college de Raad vragen om input en verbeterpunten. In het voorjaar van 2021 zal het college een nieuw burgerparticipatiebeleid voorleggen aan de Raad. Jan Mulder is tevreden: "Voorheen deed het college dit allemaal zelf, zonder inspraak van de Raad. Wij zien deze antwoorden dan ook als winst. Dit geeft ons mogelijkheden om de inspraak van burgers te verbeteren."
Hieronder de vragen en antwoorden.
1. Bent u bereid, na ruim 3 jaar werken met dit participatieproces, deze te gaan evalueren? (Dit betreft participatie bij zowel besluitvormende projecten waarin de gemeenteraad beslist als ook besluitvormende projecten van het college.)
Wij zijn bezig met de evaluatie van de huidige nota burgerparticipatie van de gemeente Woudenberg. Er zijn verschillende ontwikkelingen en uitdagingen die vragen om een actualisatie van de bestaande nota burgerparticipatie. Nieuwe manieren en experimenten om inwoners direct te betrekken zijn nodig, maar ook een nieuwe opzet ten behoeve van de ruimtelijke projecten gezien wettelijke eisen van de Omgevingswet. In dit kader wordt ook participatie bij ruimtelijke projecten, nu vastgelegd in een aparte notitie, meegenomen in de actualisatie van het participatiebeleid. Wij zijn dan ook bereid om het participatie proces bij ruimtelijke projecten te evalueren.
2. Wilt u als college aan het begin van het hiervoor genoemde evaluatieproces eerst de raadsfracties schriftelijk vragen om (indien gewenst door die fractie) mogelijke verbeterpunten en aanbevelingen in te brengen? Zodat raadsfracties voordat de evaluatie gebeurt door het college, hierin aan de voorkant van het inhoudelijke evaluatieproces, punten kunnen meegeven.
Ja wij zijn hiertoe bereid. Het is goed om de ervaringen vanuit de raad met de huidige notitie en werkwijze participatie ruimtelijke projecten op te halen. Deze kunnen dan gebruikt worden voor de bijstelling / aanpassing en daarmee verwerkt in de nieuwe Nota Burgerparticipatie.
3. Wanneer verwacht u als college ons als Raadsfracties mee te nemen aan de voorkant van deze evaluatie? (dat moet dan voor de feitelijke startdatum zijn van de inhoudelijke evaluatie door het college)
Door de coronacrisis is het opstellen van het participatiebeleid vertraagd. Wij verwachten in begin 2021 een geactualiseerde versie van het participatiebeleid voor te leggen aan uw raad. Om de inbreng van de fracties aan de voorkant mee te kunnen nemen worden de fracties in Q3 om inbreng gevraagd.