Over wolven gesproken…

De wolf houdt de gemoederen bezig! Deze zomer waren we tenslotte zomaar in het landelijke nieuws. De SGP is vanaf dat de wolf in Nederland terug kwam duidelijk geweest: het is goed dat de wolf er is, maar er kan en mag geen overlast door ontstaan. Als dat gebeurt, moet er actief beheerd kunnen worden op de populatie. Dat wordt echter beperkt door de streng beschermde status van de wolf.
Deze zomer kreeg ik regelmatig berichten van inwoners van Woudenberg. “Waarom doet de politiek niets? Wordt het niet tijd om de wolf af te schieten?” En ik begrijp het!  Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat u deze zomer het bos niet in kon voor een ontspannende wandeling door Den Treek? Of wat te denken van het advies voor onze kinderen en jongeren, die deze week weer naar school gaan:  “Kies voor een route buiten het bosgebied om.”  In groepjes van en naar school fietsen is natuurlijk altijd goed voor de veiligheid, maar dat dit geadviseerd moet worden omdat er wolven in de bossen lopen…..  ⁠En wat te denken van de impact van het gebiedsverbod op onze horeca- en recreatieondernemers, waarvan sommigen nu al veel minder omzet maken en anderen zich zorgen maken of de recreanten dit gebied de komende jaren niet gaan mijden. In alle landen van de wereld worden roofdieren, die een gevaar voor mensen opleveren, bestreden. Waarom moeten we in Nederland dan mens en dier in gevaar brengen door een wolf toe te laten in onze dichtbevolkte omgeving? Toen de wolf in ons land was verdreven, zo rond 1898, had Nederland 5 miljoen inwoners. Inmiddels passeerden we deze zomervakantie de grens van 18 miljoen… Als toentertijd bij 5 miljoen inwoners de wolf al werd verdreven, hoe relevant is het dan nu?
Onlangs konden we in de regionale kranten een uitspraak lezen van een partij die de dieren zelfs in haar naam heeft staan: “Het is belangrijk om de wolven nu rust te geven.” Als SGP zouden we liever zeggen: “Het is belangrijk om de inwoners van Woudenberg nu rust te geven.” Als reactie op een bericht op social media dat we onlangs plaatsten, kwamen enorm veel reacties. De grote lijn was duidelijk: Hier móet wat gebeuren. We voelen ons onveilig! Vooral met het oog op onze kinderen en (huis)dieren.  Als SGP maken we ons ook zorgen. Wat te denken van de schapenhouders die graag hun kudde schapen rust willen geven? Moeten we dan omdat de wolf rust nodig heeft, andere dieren onrust bezorgen? Als SGP willen we het echt opnemen voor de mensen die zien dat hun dieren niet meer veilig zijn en iedere keer bang zijn wat ze nú weer in de wei aantreffen. De politiek is verantwoordelijk voor in de eerste plaats de veiligheid en het veiligheidsgevoel van inwoners! Dat is wat ons betreft prioriteit. Over minstens één uitspraak zijn we het eens met de genoemde partij: “We hebben verzuimd pro-actief in te spelen op de komst van de wolf.”
De SGP zal op alle niveaus het gesprek blijven aangaan en oproepen tot actief beheer van de wolf. We doen dat in samenwerking met andere fracties (ook uit omliggende gemeenten), de provincie en de Tweede Kamer. Niet omdat we de wolf geen leefgebied gunnen, maar omdat we zowel de wolf, maar vooral mensen een goed leefgebied gunnen. En om die leefgebieden nu te gaan ‘bewaken’ met hoge hekken of met een paintballgeweer lijkt ook maar een heel klein stapje in de zoektocht naar actief beheer. Volgens ons is méér nodig!
Wij hebben als mensen de Bijbelse opdracht om goed voor de aarde te zorgen. Volgens de SGP hoort daar ook bij dat je actief de balans tussen veiligheid, wenselijkheid en leefbaarheid bewaakt. In het belang van mens en dier.
Ik sluit af met iets persoonlijks. De hele discussie rond de wolf, riep deze zomer bij mij ook een verlangen op. In de Bijbel belooft God dat wanneer Jezus terugkomt er volmaakte harmonie zal zijn. Hoe prachtig en veelzeggend is het beeld uit Jesaja 11 dat zélfs de wolf bij een lam zal verblijven. Wie zou daar niet naar verlangen!
 
Gerben Heldoorn
Fractievoorzitter SGP