HomeNieuwsSGP stemt met pijn voor de coöperatie Sociaal Domein

SGP stemt met pijn voor de coöperatie Sociaal Domein

Publicatiedatum: 7 jul. 2017

Het sociaal domein is een ingewikkeld onderwerp en het heeft al vele keren de aandacht van de gemeenteraad gevraagd. Tot nog toe werkte de gemeente met zorginstellingen samen in het sociaal team. Deze vorm is niet langer te handhaven. Daarom heeft de gemeente besloten dit op een nieuwe manier te gaan regelen: men gaat samenwerken in een coöperatie.

De SGP heeft daar best wel wat moeite mee. Het gaan dan niet zozeer om de vorm zelf. Op zich prima om dit te regelen in een coöperatie, maar de manier waarop de rol van de gemeente nu is ingevuld, vindt de SGP absoluut niet verstandig. De gemeente is niet alleen opdrachtgever van de coöperatie, maar ook deelnemer, toezichthouder en uitvoerder. Dat wordt wel heel ingewikkeld!

SGP-raadslid Jan van den Dool diende daarom een amendement in om juist die rol van de gemeente anders te regelen. De gemeente moet geen lid worden van de coöperatie. Die coöperatie moet juist op afstand staan en de gemeente moet haar opdrachtgevende en toezichthoudende taak daarop uitvoeren. Gebeurt dat niet en is de gemeente dus onderdeel van de coöperatie, dan is er een aparte raad van toezicht nodig. Onafhankelijk onderzoek moet gewaarborgd zijn. Daarnaast sprak van den Dool de wens uit dat de coöperatie vraaggericht en niet aanbodgericht gaat worden. Ten slotte vroeg Van den Dool een zorgvuldige evaluatie na twee jaar.

Na een schorsing ging onze fractie tot het uiterste om tot een compromis te komen. Er blijven drie cruciale wensen over: 1. Er moet de mogelijkheid zijn om na twee jaar over te schakelen naar een andere vorm. 2. Er moet na twee jaar een evaluatie met de gemeenteraad komen en 3. Er moet onafhankelijk toezicht komen, omdat de gemeente lid wordt van de coöperatie. Dit ultieme compromis kreeg steun van CU en PvdA. Helaas geen meerderheid.

Toch kon de SGP niet tegen het voorstel stemmen. Er wordt krediet gevraagd voor de coöperatie en dat geld is gewoon nodig. Het is wel met pijn, want de vorm baart ons grote zorgen. We gaan het volgen.