HomeNieuwsSGP pleit voor variatie in tarieven Milieustraat

SGP pleit voor variatie in tarieven Milieustraat

Publicatiedatum: 11 jan. 2017

In november heeft de Raad ingestemd met een amendement van de SGP, waardoor er in 2017 een weegbrug komt op de milieustraat. Zo blijft het mogelijk om grof huishoudelijk afval op de milieustraat te brengen. In de commissie van afgelopen dinsdag stond het voorstel van het college op de agenda hoe de uitvoering van dit amendement vorm te geven.

Voorstel van het college

Het college stelt voor om de weegbrug in de zomer van 2017 in gebruik te nemen. Deze termijn bevredigt niemand, ook het college niet. De tijd is nodig voor vergunningsprocessen etc. Tot die tijd stelt het college voor om in de maand januari de milieustraat nog volledig gratis te houden en vanaf februari tot het moment dat de weegbrug is geïnstalleerd 10 euro in rekening te brengen per halve kuub restafval. De hoeveelheid wordt door de medewerkers van de milieustraat geschat, bij twijfel is er een ton aanwezig waar een kuub afval in past. Zo kunnen discussies worden beslecht. Als de weegbrug er ligt gaat de gebruiker €1,65 per 10 kilo afval betalen.

Reactie SGP in de commissie

De SGP kan goed leven met de overbruggende regeling. Schatten is in de overbruggende periode de beste mogelijkheid. De SGP gaat niet mee in suggesties van onder meer GemeenteBelangen om in de tussenliggende tijd met het bekende pasjessysteem te werken. Daarmee zou de Milieustraat alsnog uitlopen op een diftarlek (afval brengen naar de milieustraat is in zo’n geval nog steeds goedkoper dan de kliko aan de weg zetten).

Het tarief van €1,65 per 10 kilo kan op zichzelf op de steun van de SGP rekenen. Dit tarief lijkt marktconform te zijn. Henk Jan Molenaar deed in de commissie wel de suggestie om met aparte tarieven voor hout en puin te komen. Deze tarieven zijn bij veel andere afvalverwerkers een stuk lager dan de €1,65 van het mengtarief. Een beetje ondernemerschap mag de gemeente best hebben, wat de SGP betreft. Bovendien: scheiden moet lonen. Ook op de milieustraat.

We komen hierop terug in de raadsvergadering van 26 januari.